Awkward Showcase - Demo #1
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14

Dom zawinięty w Bojszowach


Poszukując optymalnego zorientowania poszczególnych pomieszczeń względem stron świata i optymalnego wykorzystania działki, dom przybrał wydłużoną i zakrzywioną formę. Takie ułożenie pozwoliło wydzielić w ogrodzie dwie strefy. Od wschodu gospodarczą z prywatnym tarasem, ukrytą za bryłą budynku i dzienną od południowego zachodu otwierającą się tarasem na dom rodziców. Garaż i pomieszczenie gospodarcze składają się na strefę gospodarczo-techniczną. Kuchnia z jadalnią, salon i reszta pomieszczeń parteru to strefa dzienna. Strefa nocna na poddaszu dzieli się na dwie części. Od północy część dla dzieci z dwoma pokojami i garderobą. Od południa część dla rodziców z dużą sypialnią i antresolą. Wizualne rozdzielenie przestrzeni jadalni i salonu stanowi atrium, które na poddaszu doświetla sypialnię rodziców.
projekt: 2009
realizacja: 2009-2011
pow. użytkowa: 236m2
inwestor: prywatny

autor: RS+
arch. Robert Skitek
współpraca:
arch. Robert Wilczok
arch. Krzysztof Leszczyński
arch. Barbara Kotas

konstrukcja:
inż. Marian Urbanik
RS+ Robert Skitek    Nałkowskiej 4a/49    43-100 Tychy    (+48) 605 636 683    rsplus@rsplus.pl