Awkward Showcase - Demo #1
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26

Dom dwie stodoły w Tychach

- finalista VIII edycji konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
Zapisy warunków zabudowy narzucały geometrię dachu i maksymalną wysokość budynku. Kształt działki i jej orientacja sugerowały preferowaną lokalizację budynku. Wymaganiami inwestorów było, aby dom był otwarty na południowy ogród, przestrzenny i wygodny. Aby tego dokonać i rozbić kubaturę, podzieliliśmy bryłę budynku na dwie różniące się materiałowo i funkcjonalnie części. Pierwszą ukierunkowaliśmy na południe i zawarliśmy w niej całą strefę dzienną. Drugą, aby ułatwić mieszkańcom manewrowanie samochodem, skierowaliśmy bramą garażową w stronę wjazdu na działkę. W niej umiejscowiliśmy pozostałe strefy funkcjonalne domu. Ponadto obie bryły przesunęliśmy względem siebie aby jeszcze powiększyć podjazd, który ze względu na dosyć wąską drogę dojazdową, musi służyć do zawracania samochodem. Zabieg ten pozwolił nam także na wytworzenie zacienionej, prywatnej części tarasu dostępnego bezpośrednio z sypialni. Ponadto bryły domu przesłaniają się tak, że do głównej sypialni nie docierają bezpośrednie promienie słoneczne w godzinach popołudniowych, co daje czas na wychłodzenie się pomieszczenia na noc. Obie bryły połączyliśmy ze sobą otwartą, przeszkloną antresolą. Wybór niezwykle trwałych materiałów elewacyjnych i rezygnacja z rynien sprawia, że dom przez całe swe istnienie zachowa swój pierwotny wygląd praktycznie bez konieczności obsługi.
projekt: 2012
projekt wnętrz: 2013
realizacja: 2012-2014
powierzchnia: 251m2
inwestor: prywatny


autor: RS+
arch. Robert Skitek
arch. Szymon Borczyk

konstrukcja:
inż. Jan Kostorz

zdjęcia:
Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl

RS+ Robert Skitek    Nałkowskiej 4a/49    43-100 Tychy    (+48) 605 636 683    rsplus@rsplus.pl