Awkward Showcase - Demo #1
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
16
17
19
20
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
33
34
31
32

zagospodarowanie części Jaworznickich Plant z wodnym placem zabaw


Projekt obejmował stworzenie wodnego placu zabaw wraz z zagospodarowaniem części jaworznickich plant powstałych na terenie byłej kopalni. Założenie tworzy zespół zatopionych w zieleni okrągłych placyków połączonych ze sobą strumykami spływającymi do centralnej części. Sam wodny plac usytuowaliśmy w samym środku założenia, otaczając go zazielenionymi pagórkami i zagłębiając nieco w stosunku do istniejącego terenu. Dzięki temu jego mali użytkownicy nie są na widoku przechadzających się głównymi alejkami spacerowiczów. Jest on wysepką otoczoną płytkim strumykiem, który pełni funkcję brodzika. Wodny charakter placu podkreśla posadzka, której wzór nawiązuje do rozbryzgującej się wody i jest tłem dla kolorowych zabawek. Wokół placu zaprojektowane zostały siedziska dla rodziców, by mogli w komfortowy sposób obserwować bawiące się dzieci. Budynek techniczny wraz z toaletami ukryty został w jednym z otaczających pagórków, od strony głównej alei. Wokół placyków umieściliśmy drewniane siedziska, gdzie w zakolach, mając zieleń za plecami można odpocząć, posłuchać szumiącej wody strumyka lub spotkać się z przyjaciółmi, jest też rozpięta nad kamieniami siatka zachęcająca do poleżenia i patrzenia w niebo. Całość dopełnia starannie zaprojektowana zieleń w postaci szumiących traw, kolorowych krzewów i łąk kwietnych. Projekt zakładał zachowanie istniejących, drzew zlokalizowanych w południowej części założenia. Teraz zapewniają one cień użytkownikom w upalne dni. Placyki dzięki swojej formie zbliżonej do koła tworzą przytulne wnętrza zachęcające do integracji, a dzięki połączeniom między sobą tworzą harmonijne i spójne założenie.
projekt: 2015
realizacja: 2018

pow. terenu: ok.6900 m2
pow. budynku: ok.114m2
inwestor: Gmina Miasta Jaworzno

autor: RS+
arch. Robert Skitek
współpraca:
arch. Jakub Zygmunt
arch. Jarosław Zieliński
arch. Martyna Lenart-Zygmunt
stud. arch. Wojciech Zientek

konstrukcja: Lechprojekt, Marta Weszke, Leszek Weszke, Piotr Weszke
technologie wodne: RBB Baseny, Anna Terentjew
zieleń: Ekosystem-Pracowania Architektury Krajobrazu, Łukasz Bielawski

zdjęcia: Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
RS+ Robert Skitek    Nałkowskiej 4a/49    43-100 Tychy    (+48) 605 636 683    rsplus@rsplus.pl