Awkward Showcase - Demo #1
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14

Budynek mieszkaniowy (komunalny) z usługami w Gliwicach przy ul. Jasnej 5


Kontekst otoczenia wymuszał stworzenie prostej, zwartej bryły, o głównej fasadzie równoległej do ulicy Jasnej, z eksponowan± od jej strony stref± usług i cich± stref± oddzielon± od ruchu ulicznego brył± budynku. Odcięcie parteru jako kondygnacji usługowej pozwoliło na zaprojektowanie tam pasażu handlowego. Na wyższych piętrach zlokalizowano mieszkania, w podziemiu parking. W celu uniknięcia długich, ciemnych i anonimowych korytarzy, obie czę¶ci mieszkalne rozsunęli¶my względem siebie. W ten sposób powstało wewnętrzne, jasne, trzykondygnacyjne atrium, z którego kładkami dostać się można do poszczególnych mieszkań. Stworzyli¶my wydzielon± przestrzeń półprywatn± - mamy nadzieję, że dzięki niej lokatorzy bardziej będ± się identyfikować ze swoim nowym miejscem zamieszkania.
projekt: 2004
realizacja: 2006-2007
pow. użytkowa: 3154m2
inwestor: U.M. Gliwice

autor:
RS+, An Archi Group

arch. Robert Skitek
arch. Tomasz Kacprowicz
arch. Konrad Odziomek
arch. Katarzyna Kacprowicz
arch. Dorota Baucz
współpraca:
arch arch. R.Wilczok, P.Wieczorek, T.Bradecki, stud.arch. A.Tkaczyk, Ł.Łyduch, inż.bud. G.Seget

konstrukcja:
inż.A.Cybularz, inż.R.Zadorożny

zdjęcia:
Tomasz Zakrzewski /archifolio.pl
RS+ Robert Skitek    Nałkowskiej 4a/49    43-100 Tychy    (+48) 605 636 683    rsplus@rsplus.pl